Viiniritarit maistelivat roseeviinejä

Pernod Ricardin toimitilaan Helsingissä kokoontui 14 henkilöä rose-maisteluun. Tilaisuutta isännöivät Kaisa Kavekari ja Jaakko Wanhalinna.

Toimittaja oli kerännyt pyynnöstämme mittavan määrän rose-pohjaisia viinejä. Maistelimme sokkomaisteluna kolme kuohuvaa,  jotka paljastuivat lopuksi seuraaviksi:  G.H.MUMM Le Rose samppanja, rypäleinä 60% Pinot Noir, 22 % Chardonnay ja 18 % Pinot Meunier. Tuote sai hienon lentävän lähdön v. 1957, kun sitä tarjoiltiin Ranskan presidentin Elysee -palatsissa.

Kuohuviineistä toimittaja oli valinnut Espanjan maaperältä, tarkemmin Sant Sadurin d´Anoian kylän Penedeksen alueelta, jossa valmistetaan Campo Viejo Cava Brut Rose -viiniä. Viini on valmistettu perinteisellä Cavan valmistustavalla, jossa viinin toinen käyminen tapahtuu pullossa, sokeripitoisuudeksi jää 10 g/l. Toisena  kuohuviininä maistelimme ehkä kaikille tuttua Elysee roseta.

Lopuksi maistelimme kolmea eri maissa tehtyä rose-viiniä, samoin sokkona. Maistelun jälkeen saimme tietää, että lasissamme oli ranskalaista Rose de Loirea, rypäleinä Gamay ja Cabernet Franc. Tilalla on pitkä perinne Loiren viinialueella ja tuotanto koostuu rose -viinien lisäksi valkoviineistä.

Seuraavana vuorossa oli Etelä-Afrikan Thandi Shiraz, joka on saanut reilun kaupan merkin ja joka sisältää Shiraz 85% ja Pinotage 15% rypäleitä. Nimensä perusteella viini sisältää ravitsevaa ja kehittävää rakkautta. Viimeiseksi saimme tietää maistelleemme  perinteistä, pitkään Suomessakin markkinoilla ollutta portugalilaista Mateus Roseta, nykyään pullo on design ikoni.

Isännät olivat myös kattaneet pöytään erilaisia juustoja, joita pääsimme kokeilemaan toisen kaadon yhteydessä. Lopuksi äänestimme illan viinistä hieman normaalista poiketen, koska illan paras viini oli odotetusti samppanja, eniten 2. sijoja sai ranskalainen Rose de Loire.

Tilaisuuteen osallistujat kiittivät Jaakkoa ja Kaisaa laajasta rose-maistelusta ja hienosta tietoiskusta eri valmistumismenetelmistä. Toivomme aktiivista osallistumista seuraaviinkin tilaisuuksiin, jotta saadaan rakentavaa keskustelua viineistä.

Heikki Koski
Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s