JUKAN VIINIT 20.11. 2019 Helsingissä

Viiniritarit ja arvon ladyt sekä yksi mahdollinen tuleva ehdokas, kokoontuivat 20.11.2019 Espan viinikellarissa. Tällä kertaa oli vuorossa tutustuminen Jukka Tapiovaaran löytöihin omasta viinikellarista. Osallistujamäärä oli rajoitettu 12 ja se tuli hyvissä ajoin täyteen varattua.

Yhdistimme kaksi pöytää, jolloin saimme kaikki mahtumaan yhteen isoon pöytään. Alkujärjestelyssä veli ritari, Ilkka Eskola, opasti lasien kattauksessa ja tilankäytössä. Olin hankkinut suurehkon määrän mielenkiintoisia juustoja kyytipojiksi maisteluun. President Brie, Appenzeller ja Peltolan Blue , viinirypäleitä sekä aivan lämpimänä juuri uunista tuotua, vaaleaa ja tummaa patonkia. Juustot olivat saaneet kypsyä hyvissä ajoin, joten tuoksu oli makuhermoja herkistävän voimakas. Tilaa kattaessamme virittäydyimme veli Ilkan tuomalla Dimezzo IGT 2009 punaviinillä Toscanasta. Maistui hyvältä.

Maistelutilaisuuden aloitimme avaamalla 8-10 asteeseen jäähdytetyn Dom Perignon 2003 Vintage Champagne Brut. Poikkeuksellisesti kunnioitimme hienoa samppanjaa seisten. Domppa on saanut nimensä 1600-luvulla samppanjaa ansiokkaasti kehitelleen munkin Dom Pierre Perignonin mukaan, mutta hän pyrki kehittämään juomaa kuplimattomaksi. Vasta kuningas Ludvig XV salli kuplat samppanjaan 1700-luvun alkupuolella ja 1728 Nicolas Ruinart valmisti ensimmäiset kuplivat samppanjat. Alussa samppanjat olivat aina makeita kunnes vuonna 1874 Louise Pommery valmisti ensimmäisen kuivan samppiksen. Makeusaste menee näin : Extra brut <6, brut <12, exra dry <17, sec tai dry <32, Demi-sec <50, doux >50g/L ja pullojen koot : Magnum 1,5, Jeroboam 3, Reoboam 4,5, Metusalem 6, Salmanazar 9, Baltasar 12 ja Nebukadnesar 15 L. Miekalla avaus, Sabrage, katkaistaan pullon kaula. Domppamme on valmistettu Chardonnay ja Pinot Noir rypäleistä. Alkoa on 12,5%. Yleensä samppanjoissa käytetään myös Pinot Meunieria. Wine Spectator on arvioinut 2003 Dompan 94/100p.

Maistelussamme oli viisi mielenkiintoista punaviiniä eri puolilta maapalloa. Aloitimme Ranskasta, Bordeaux Pessac – Leognanin alueelta. Chateau Branon 2010 on red blend 50% Merlot , 25% Cabernet Sauvignon ja 25% Cabernet Franc. Viiniä on valmistettu vain 5000 pulloa, kypsynyt 18 kk uusissa tammitynnyreissä, 40-vuotiaista viiniköynnöksistä. Alkoa on 14%. Viinitila on vanha, jo 1800-luvun alusta. Tila pääsi rappeutumaan, kunnes 1996 Sylvaine Carcin osti ja kunnosti tilan. Nyt tytär Helene on menestyksellä johtanut viinitilaa vuodesta 2005. Robert Parker on antanut tästä viinistä 97p.

Seuraavaksi siirryimme Espanjaan, Catalonian Penedes-alueelle, joka sijaitsee Barcelonan eteläpuolella. Suuren Suomen ystävän Miguel Torresin lippulaiva, Mas la Plana 2010. Rypäle on 100% Cabernet Sauvignon. Viini on 40-vuotis- juhlaviini, sillä Torres aloitti 1970 tämän viinin valmistuksen silloin nimellä Gran Coronas Mas la Plana ja voitti heti ensimmäisenä vuonna maailman arvostetuimman viinikilpailun. Vuoden 2010 viini on myös pärjännyt hyvin, Wine Challenge Trophy, kultaa. Myös RP on antanut 93p.

Seuraavaksi pysymme edelleen Espanjassa, mutta siirrymme Ribera del Dueron alueelle, Luoteis-Espanjaan. Bodegas AALTO 2014. Rypäle 100% Tempranillo, eli ” hiukan aikainen” yleisin espanjalainen rypäle, jolla on monta lempinimeä. Bodegas Aalto on perustettu 1995, mutta viiniköynnökset ovat 40–80–vuotiaita. Perustaja Zaccaginini on suuri arkkitehtuurin ja Alvar Aallon ihailija. Toinen perustaja Mariano Carcia toimi aikaisemmin 30 vuotta kulttiviini Vega Sicilian viinintekijänä. Käsin poimittu. Vielä kovin nuori. 18kk tammitynnyrissä. RP 92p.

Aurinkoinen Etelä-Afrikka on seuraavan viinin synnyinpaikka. Kapkaupungin pohjoispuolella on erinomainen viinialue, Stellenboch, josta tulee oranssipaperiin kääritty Rust en Vrede Estate 2012. Viini on tilan lippulaiva ja siellä on myös yksi Afrikan parhaista ravintoloista. 2012 myrsky vei 40% sadosta, mutta samalla sai aikaan poikkeuksellisen hyvän viinin. CS 56%, Syrah 36%, Merlot 8%. Viini on pidetty 18 kk tammitynnyrissä ja 12 kk pullossa ennen myyntiä. Wine Spectator 92p.

Seuraavaksi matkaamme Etelä-Amerikkaan ja Chileen. Pääkaupunki Santiago de Chilestä 100 km pohjoiseen, Andien rinteiden alla on Aconcagua Valley, jota pidettiin liian kuumana viinin viljelyyn. Valtaosa Chilen viineistä sijoittuu pääkaupungin eteläpuolelle. Kokenut viinintekijä Maximiano Errazuriz uskalsi perustaa viinitilan pohjoispuolelle 1980, ja onnistui. Hänen nimeään kantava viini Errazuriz Don Maximiano 2012 on blended-viini CS 75%, Carmenere 12% ja Malbeck 5%. Viini on ollut 22 kk tammitynnyrissä. Wine Spectator 92p.

Maistelun ja pöydän antimien jälkeen oli parhaan viinin valinta. Dom Perignon ei ollut mukana, sillä se voitti ylivoimaisesti Champagne-luokan. Mielenkiintoisista punaviineistä selvästi parhaaksi arvioitiin Chateau Branon 2010, ja kakkoseksi arvioitiin Bodegas Aalto 2014.

Jukka Tapiovaara

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s