Viinillinen rengasmatka 22.10.2019 Helsingissä

Joukko linnanneitoja ja viiniritareita kokoontui harmaana lokakuun iltana Kalevankadun viinikellarille maistelemaan laajaa valikoimaa viinejä pääasiassa Euroopasta, mutta myös Argentiina oli edustettuna. Isäntänä toimi vanha tuttumme, viiniasiantuntija ja maahantuoja Kari Rekola. Kari oli kattanut jokaiselle valmiiksi herkullisen lautasen antipastoja, joka sisälsi niin kala-, liha- kuin juustoherkkuja ja vielä muutakin. Asetelma oli siis valmis mukavalle illalle makunautintojen parissa.

Maistelulistalla oli kymmenen viiniä ja muutama listan ulkopuolelta, joten maisteltavaa riitti. Liikkeelle lähdettiin kuitenkin lasillisella kuplivaa Karin esitellessä omaa ja viinibusineksensa taustaa. Ja sitten varsinaisen listan kimppuun:

 1. Weingut Knipser Chardonnay/Weisburgunder 2017, Laumersheim, Pfalz
 2. Águia Moura Vinho Branco Reserva 2017 DOP, Douro
 3. Tenuta Roveglia Trebbiano di Lugana 2017 ja 2015, Lugana DOC Limne
 4. Domaine Faiveley Chardonnay 2014, Rully AC
 5. LMV Note Blue Rosé Cinsault/Grenache 2018, Cotes de Provence AOP
 6. Château Lamothe-Cissac Cabernet/Merlot/Petit Verdot 2015, Haut-Médoc Cru Bourgeois
 7. Castello di Ama Chianti Classico Sangiovese/Merlot 2014, Tuscany DOCG
 8. El Enemigo Malbec, Malbec/Petit Verdot/Cabernet Franc 2013, Mendoza, Argentiina
 9. Luigi Scavino Azelia Barolo Nebbiolo 2012, Barolo DOCG
 10. Domaine J.J. Confuron Pinot Noir 2011, Côte de Nuits Villages AC
 11. (Labruyére Prieur Selection Pinot Noir 2015, AC Bourgogne), listan ulkopuolelta

Viinit olivat hyvin eri tyyppisiä ja tasoisia, mutta sehän oli tarkoituskin – maistamalla oppii ja mieltymykset ovat aina henkilökohtaisia. Valkoviinien suosikiksi nousi Tenuta Roveglian Trebbiano di Lugana 2015, joka sai kuusi ääntä kahdeksasta. Viinissä oli hieno lievästi sitruksinen tuoksu ja siinä oli mainiossa tasapainossa hapot ja hedelmäinen raikkaus. Hyvä viini monenlaisten ruokien kumppaniksi. Kakkoseksi päätyi Faiveleyn Chardonnay, joka sai jäljelle jääneet kaksi ääntä. Listan ainoa rosé testasi lähinnä sitä, kannattaako Provencen rosésta maksaa hieman lisähintaa suhteessa muualla tuotettuihin roséviineihin, tässä tapauksessa ei ehkä kannattanut.

Punaviinien ykköseksi nousi El Enemigo Malbec, joka niin ikään sai äänivyöryn eli viisi ääntä kahdeksasta. Viinissä oli 85% Malbecia, mutta ehkä juuri se pieni määrä Petit Verdotia ja Cabernet Francia antoi viinille sopivasti ryhtiä. Jälleen kerran hyvä esimerkki argentiinalaisen Malbecin korkeasta tasosta. Mutta varsinainen musta hevonen oli listan ulkopuolinen Labruyére Pinot Noir 2015. Vuosikerta oli toki aivan erinomainen, mutta viini oli jo nyt hienosti tasapainossa ja edessä vielä useita vuosia kellarointia kohti vieläkin hienompaa lopputulosta

Kiitimme Karia todella kattavasta maistelukokemuksesta ja erittäin maukkaista naposteltavista. Yhdessä leppoisan tunnelman kanssa illasta muodostui juuri sellainen kuin osasimme ennalta odottaa, viinillinen rengasmatka hyvässä seurassa!

 

Ilkka Eskola

Master Vice Commander

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s