KOV Rapuviinit –tasting 4.9.2019

 

Paikka CWC:n kellari Etelä Esplanadilla.

Pieni joukko ladyja ja ritareita kokoontui maistamaan kuutta eri viiniä ja arvioimaan soveltuvuutta rapujen kanssa. Vaikka viinit oli kerätty vain kolmesta Euroopan maasta, kaksi kustakin, löytyi näistä kuudesta ravuille parhaiten istuva sekä myös muuten, pelkästään esimerkiksi meditointiin soveltuva suosikki. Tämä pieni viiniotos antoi hyvän käsityksen kuinka erilaisia viinit voivatkaan olla vaikka ollaan maantieteellisesti läheisillä alueilla.

Italialaiset molemmat tulevat Pohjois-Italiasta. Tommasin Pinot Grigio oli ilmavan kevyt. Vaikka viini sinällään olisi käynyt myös ravuille, ei se tässä seurassa riittänyt. Raatimme edusti mielestämme hyvin Suomen kansaa ja meillä jokaisella on omat raputraditiot ja myös varmaankin myös viinisuosikit. Nyt näitä molempia haastettiin positiivisella otteella. Zenaton Lugana, joka ei ehkä ole meille tutuin, on nimenomaan Pohjois-Italian herkku kala- ja äyriäisruuille. Lugana saikin 3 eli puolet pisteistä 2. suosikiksi ravuille. Lisäksi yksi valitsi Luganan illan suosikkiviinikseen. Kannustamme muitakin kokeilemaan tätä herkkua.

Ranskalainen kaksikko, Sancerre ja Chablis olivat kaikille tuttuja. Sancerre oli illan suosikki rapuviiniksi ja valittiin selkeästi ykköseksi. Chablis kärsi tuoreudesta, muutama vuosi säilytystä olisi varmaan syventänyt tätä ison tuottajan sinänsä kelvollista tuotetta. Kuvaava oli, että valitessa illan suosikkia, ei Chablis saanut yhtään ykkös- tai kakkosmerkintää. Vain yksi piti tätä parhaiten ravuille sopivana.

Saksalainen parivaljakko olivat molemmat Rieslingiä, mutta niin erilaisia. Ensimmäinen tulee Rheingaun alueelta ja Molitor Keski-Moselilta. Nuorempi, Rheingaun Riesling sopi paremmin ravuille ja saikin viimeisen ykkösmerkinnän ja kaksi kakkosmerkintää. Molitor ei soveltunut tänä iltana ravuille ollenkaan maun ollessa jo hieman kehittynyt sekä petroolisuuden noustessa hieman esiin. Potentiaalia viinissä kyllä pitäisi riittää seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Viini valitiin illan suosikkimeditointiviiniksi neljällä ykkösmerkinnällä ja kahdella kakkosmerkinnällä.

Kaiken kaikkiaan osallistujien, eli siis Suomen kansan edustajien mielestä onnistunut ilta. Vahvisti traditioiden luomaa ennakkokäsitystä soveltuvaksi rapuviiniksi ja aukaisi uusia ovia mahdollisiin vaihtoehtoihin. Rohkeasti kokeilemaan ja tutustumaan tarjontaan. Sekin, että viini ei sovi ravuille mutta on muuten ehdottoman juotavaksi tarkoitettu, tuli tänä iltana todistettua Markus Molitorin yhteydessä.

Iltaan mahtui myös myöhemmin maistettu Bronze lack Schloss Johannisbergistä, joka kuulemma on tulossa myyntiin myös Suomeen tänä syksynä.  Taisimme myös testata mielenkiintoista Bulgarialaista Pinot Noiria ja Barbarescoa Piemontesta mutta niistä lisää seuraavissa raporteissa. Kiitän kaikkia osallistumisesta ja mielipiteiden jakamisesta. Tällainen ilta tiiviillä porukalla antaa mahdollisuuden laajoihin keskusteluihin, ja niitä kyllä käytiinkin. Kuten kuvista näkyy viinit arvioitiin nimenomaan jokirapujen kanssa vaikkei rapuja kutsussa lupailtu. Kannattaa siis osallistua näihin tilaisuuksiin.

Tässä vielä illan viinit, joista Tommasi oli Alkosta. Alkosta kyllä löytyy muitakin allaolevista, ainakin tilausvalikoimasta.

Tommasi Le Rosse Pinot Grigio 2018

Zenato Lugana San Benedetto 2018

Pascal Jolivet Sancerre 2018

Albert Bichot Chablis 2018

Schloss Johannisberg Gelblack Riesling Trocken 2018

Markus Molitor Prestige Riesling 2016

 

Pirkka Peltoniemi

Master of Feast

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s