Viiniritarit maistelevat Italian huippuviinejä

Kuin kevätkauden päätöksenä, 19 henkilöä kokoontui Ruttopuiston Viinikellarille maistelemaan italialaisia erikoisherkkuja. Illan kantavana ideana, oli maistaa vielä hyvin saatavilla ja kehityskaarensa alkupäässä olevia huippuviinejä. Illan perusteella niitä voi sitten hankkia omaan hyllyyn kypsymään.

dav

Ilta aloitettiin rauhallisella saapumisella, sillä paikkana kellari ei kovinkaan monelle ollut tuttu. Alku meni oikein rattoisasti nautiskellen loistavasta seurasta sekä varsin kelvollisesta proseccosta ja makupareiksi valituista pecorinoista.

Seuraavaksi olikin sitten aika siirtyä itse asiaan, eli ensimmäiseen viiniin. Tämä viini oli osalle jo aiemmin tutuksi tullut Bibi Graetz – Testamatta, vuodelta 2013. Testamatta on varsin perinteinen 100% Sangiovesea sisältävä Toscanalainen IGT-viini ja tästä syystä se sopikin hienosti alkuun. Viini todella maistui siltä, että sen kehityskaari on vasta alussa, verrattuna niihin vuosikertoihin mitä osallistujat olivat aiemmin maistaneet. Jätämme viinin siis hyllyyn kehittymään ja maistamme uudestaan muutaman vuoden kuluttua.

Illan toisena viininä toimi jo legendan maineen saanut Avignonesin 50&50, vuodelta 2012, jossa yhdistyvät kahden huipputilan perinteikkäät valmistusmenetelmät. Viinissä on käytetty kahta rypälettä, suhteessa 50/50, joista Sangiovese tulee Capannellen tilalta Gaiolesta ja Merlot Avignonesin tilalta Valianosta. Jälleen tuli huomattua, miten Merlot ja Sangiovese yhdessä tuottavat reseptin, jolla ei voi erehtyä.

Kolmantena viininä maistoimme Campo alla Sugheran nimikkoviiniä, vuodelta 2009. Tämä Bolgherin alueelta tuleva viini on siinä mielessä erikoinen, että siinä käytetään Bolgherille tunnusomaisia, Ranskalaista alkuperää olevia rypäleitä. Tässä tapauksessa nuo rypäleet ovat 70% Petit Verdot ja 30% Cabernet Franc. Toinen valmiiksi kaadetuista pulloista huomattiin valitettavasti korkkivikaiseksi, mutta onneksi toisesta pullosta saatiin lopuillekin maistiaiset.

dav

Neljäntenä vuorossa oli Elio Grasson Barolo Ginestra Casa Maté, vuodelta 2012. Tätä 100% Nebbioloa sisältävää Monforte d’ Alban alueelta tulevaa viiniä voidaan pitää hintaansa nähden loistavana Barolona. Tuottaja on valinnut pitää toimintansa pienenä ja tuotantomäärät alhaisina, jotta he voivat kehittää olemassa olevia viinejään vuosi vuodelta paremmiksi.

Viides viini ja samalla illan viiniä valittaessa ehdoton ykkönen, oli Casanova di Nerin Tenuta Nuovo, vuodelta 2012. Tämä Nerin perheen tuote on niittänyt mainetta ja kunniaa jo pitkään, saaden esimerkiksi Wine Spectatorin vuoden viini -arvioinnissa kahdelta eri tuomarilta pisteet 100/100. Kuten arvata saattaa, tämä viini oli upea kokemus ja hintaansa nähden moni ilmaisikin kiinnostuksensa tämän hankintaan omaan kellariinsa.

Viimeisenä maistoimme Romano dal Fornon Valpolicella Superiorea, tuota Amaronen pikkuveljeä. Tämä Veneton alueelta ja tarkemmin Capovillan kylästä tuleva viini on ollut tuotannossa jo useiden sukupolvien ajan. Tämä Valpolicellojen kruunaamaton kuningas tuli illan viinejä äänestettäessä kirkkaasti toiselle sijalle, eikä syyttä, sillä viini vetää ehdottomasti vertoja jopa kalliimman hintaluokan Amaroneille.

dav

Palautetta kuunnellessani päättelin, että normaalissa maistelutilaisuudessa ensimmäisetkin viinit olisi nostettu huippupisteille ja rima asetettiin heti todella korkealle. Oli etuoikeus istua näin upeassa seurassa, nauttien upeista viineistä sekä lämpimästä tunnelmasta. Tästä on hyvä lähteä kesän piknikille ja kohti syyskautta!

 

Matti Malkamäki

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s