Viiniritarit arvioivat vanhan maailman viinipareja

Viiniritarit kokoontuivat Töölönkylän Viinikellariin maistelemaan ja vertailemaan viinejä helmikuisena päivänä. Pirkan kellarihyllyltä oli kelpuutettu mukaan mielenkiintoiset viiniparit. Ideana oli verrata perinteistä laatutuottajaa uuteen tekijään. Ihan naapureita viinit eivät kuitenkaan olleet.

img_0849Ensimmäisenä laseihin kaadettiin ranskalainen parivaljakko. Illan kallein viini Batailley edusti perinteistä Grand Cru –tilaa Pauillacista. Nuoressa viinissä on potentiaalia pitkäänkin ikääntymiseen mutta tyypillinen väri, tuoksu ja maku olivat hienosti esillä. Toiseen lasiin kaadettiin haastaja Veyry. Syvän punainen väri, tasapainoinen tuoksu sekä moniulotteinen maku yllätti kaikki. Pirkka oli helpottunut ettei saksalainen viinikauppias ollutkaan jymäyttänyt häntä. Molemmille ranskalaisille kolme ykkössijaa illan päätteeksi.

Bordeaux: Chateau Batailley, Pauillac 2011 ja Cotes des Bordeaux: Chateau Veyry 2010.

Toisella kierroksella saatiin Italian sinivalkoista väriä pöytään. ”Hullun Kokin” img_0855Meriame oli monelle uusi tuttavuus. Jyrki Sukula on nostaa hienosti suomi-tietoutta Serralunga d’Albassa. Viini saavutti ansiokkaasti kolme ykkössijaa. Voimakas, lähes sinipunainen väri ja herukkainen tuoksu tarvitsi parmesania seurakseen ja sitä olikin kaikille varattuna. Edellisen parina ollut kauniin tiilen punainen, Barberan jälkeen lähes tuoksuton ja silkkisen pehmeä, Tricerchi oli hieno Brunello. Raati piti siitä ja tasapainoisella kokonaisuudellaan se nappasi kaksi ykkössijaa.

Piemonte: Sukula Barbera d’Alba 2013 ja Toscana: Tricerchi Brunello di Montalcino DOCG 2010.

img_0857Viimeinen kierros oli Hispanian niemimaan viinien välinen. Hyvin intensiivinen ja alkuperäistä Ribera del Dueroa kunnioittava Valdemacuco oli kelpo viini. Tämän kanssa sopisi mainiosti mehevä pihvi grillistä, mutta tällä kertaa viinin kera oli tarjolla Manchego-juustoa. Valdemacuco nappasi viimeisen ykkössijan ja jätti taakseen portugalilaisen Esporaon, joka oli kelpo viini tässä kovassa seurassa. Vaikka Esporao jäi viimeiseksi illan pisteissä, silti kaikki pitivät tästä herkusta.

Espanja, Ribera del Duero: Bodegas Valdemar Fincas DO 2012 ja Portugali, Alentejo: Esporao Reserva 2013.

Illassa maistui vanhan maailman monipuolinen osaaminen. Perinteiset Pauillac ja Brunello, joista osataan tietysti veloittaakin sekä Esporao. Uudempaa tyylisuuntaa edusti hieno ja lopulta illan ykköseksi valittu Veyry. Viinin hinta oli vain kolmasosa kalliimmista! Toivomme Jyrki ja Riikka Sukulan tilalle menestystä ja ehkä joskus käymmekin siellä vierailemassa. Sukulan Barbera pääsi kärkikolmikkoon ehkä ulkoviinillisten ominaisuuksiensa takia. Vaikutelma voi olla toki väärä, pullohan tyhjeni hyvin. Valdemar näytti esimerkkiä espanjalaisten modernista viinitekotaidosta.

Ilta oli kaiken kaikkiaan onnistunut, viinit hyviä ja monipuolisia. Huonoja viinejä ei tänään maisteltu lainkaan. img_0866Lopuksi löytyi vielä musta hevonen kaikille maistettavaksi. Illan ehdottomasti valokuvatuin pullo oli Pirkka Grand Cru. Keskon St. Emilion viini oli ihan kelpo viini, kaikki totesivat. Voi vain arvuutella miksi sellainen on tehty. Toteutus on onnistunut paremmin kuin eduskunnan juhlaviinit. Tästä virinnyt verokeskustelu ja kommentit suomalaisesta alkoholijärjestelmästä jätetään kuitenkin tästä kertomuksesta pois.

Tamperelaiset veljet kiirehtivät junaan ja muu seurue jäi keskustelemaan lasien merkityksestä. Tästä nousi hyvä lasitasting-idea, joka vielä toteutetaan. Tastinglasit laitettiin pesuun ja kaapista otettiin uudet viimeistä ripassoa varten. Viini tai tarjoilu loppui lopulta ja koko loppuseurue lähti tekemään viimeisen vertailun kadun toiselle puolelle ravintola KuuKuuhun. Asta Nurmilaukkaan viinilistalta löytyi erinomainen Amarone mutta siitä ei sen enempää. Kiitos tamperelaiset, kiitos osallistuneet jäsenet ja kandit.

Per Vitem! Ad Vitam!

Pirkka Peltoniemi

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s