Viiniritarit maistavat jouluviinejä

Lumisena marraskuun iltana tutustuttiin Classic Wine Cellarsin tiloissa Viinimestarit.comin jouluviinivalikoimiin. Mukana oli 14 maistelijaa eli tilaisuus oli loppuunmyyty.

panorama

Etukäteen oli sovittu Sieväsen Matin kanssa, että mukana olisi kaksi valkoviiniä ja neljä punaista. Valkoviineiksi oli valittu Chablis ja Soave. Chablis oli Begue-Mathiotin 1er cru Vaucopins 2013, joka on terästankeissa valmistettu ja siksi raikas, mineraalinen Chardonnay. Viini oli miellyttävä ja maussa tuli esiin rypäleelle ominaiset greippi, omena ja valkoiset kukat.

Soaven osalta päädyimme vaihtamaan vuosikertaa nyt myynnissä olevaan 2014. poytaViini oli Portinari Soave Santo Stefano 2014 (Garganega), jota on kypsytetty hiivasakan päällä tammitynnyreissä vähintään 18 kk. Viini oli juuri pullotettu ja tullut samana maanantaina Matille. Valmistusmenetelmä on ns. rational dual ripening, jossa köynnökset katkaistaan puolesta välistä ja rypäleet jätetään kuivumaan ja kypsymään tukilankojen varaan. Viini on Soaveksi huomattavan voimakas ja omaa hyvän säilytyspotentiaalin.

Punaviineistä maisteltavana oli Viinimestareiden valikoiman uutuus Berarte Reserva 2009, Rioja. Tuottajalla on 14 hehtaarin perhetila Riojan Alavesassa. Tempranillo (100%) ja ikä oli tuonut viiniin mukavasti moniulotteisuutta, maku ei erityisen vahva ja riojalaiseksi tammi maistui melko vähän. Miellyttävä ja helppo kokonaisuus, vaikka ei pärjännyt vahvemmille Valpolicellan viineille.

Loput kolme viiniä tulivat kaikki Valpolicellan alueelta, joten odotettavissa oli täyteläisiä, marjaisia ja aavistuksen karvaita viinejä. Ensimmäisenä oli vuorossa Corte Lenguinin Ripasso 2013. Maku oli runsas, aavistuksen makea mutta tasapainoinen, jälkimaussa oli havaittavissa lievää karvautta. Miellyttävä viini, jonka suosio on helppo ymmärtää.

Toisena maistettiin Scriani Carpane 2010, joka on yhden palstan viini, 100 % Corvina Veronese. Rypäleitä on kuivattu reilu kuukausi kuten amaronen rypäleitä, mutta lyhyemmän aikaa. Mausteisessa maussa oli selvästi mustia marjoja, lähinnä mustikkaa ja mustaherukkaa, hyvin miellyttävä kokonaisuus. Viinissä oli riittävästi hapokkuutta tasapainottamaan täyteläisyyttä ja lievää makeutta.

Viimeisenä maistoimme Scrianin Riserva Amaronea 2010. Viini oli vahva kuten arvata saattoi, mutta kuitenkin tasapainoinen kokonaisuus. Ruokaviiniksi se on haastava, mutta parhaimmillaan varmaan meditaatioviininä vaikkapa sikarin kanssa. Maussa löydettiin ainakin mustaherukkaa sekä suklaan ja kahvin karvautta. Mielenkiintoista oli, että sikarimiehet löysivät muista poiketen mausta myös petroolisuutta, jota he löysivät myös Carpanesta.

Parhaasta viinistä äänestettäessä valkoviinit eivät saaneet yhtään ääntä. Suosikiksi ei yllättäen noussut Riserva Amarone vaan Carpane kahdeksalla äänellä. Amarone sai tyytyä kakkossijaan.

Viinien kanssa maistelimme Matin tuomia leikkeleitä ja Kosken Heikin Italiasta tuomia Grana Padano ja Pecorino juustoja, jotka voimakkaina juustoina toimivat hyvin vahvojen viinien kanssa.

Osallistujat kiittivät Mattia jälleen kerran erittäin informatiivisesta ja leppoisasta maisteluillasta.

Matti Sievänen, Ilkka Eskola

 

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s