Viiniritarit maistavat Piemontelaisia vertikaaleja

Innostunut joukko ritareita, avec ja vieras, yhteensä kahdeksan, kokoontui Ceestashopin tiloissa Töölöntorin kupeessa monelle ensimmäiseen viinien vertikaalitastingiin. Ceestashopin omistaja Christian From toivotti vieraat tervetulleeksi ja kertoi Ceestashopin toiminnasta. Liike on viinitarvikkeiden ja pääasiassa italialaisten herkkutuotteiden maahantuoja. Toiminta käsittää myös viiniin liittyvien tilaisuuksien järjestämistä sekä viiniin ja jopa viinikellarin perustamiseen liittyvää konsultointia.

Ohjelmassa oli piemontelaisen viinitalon Az Agr Tenuta La Pergolan kahta piemontelaista punaviiniä. Ensin ryhmaolivat vuorossa Cisterna d’Asti Superioren vuosikerrat 2004, 2006 ja 2008. Maistelujärjestys oli nuorimmasta vanhimpaan ja ensimmäisen kierroksen jälkeen oli luvassa antipastolautanen. Olisiko syy ollut tuntemattomampi Croatina -rypäle (100%), sillä viiniä pidettiin hieman erikoisena ja kevyehkönä. Vuosikerta 2008 oli hapokas ja selkeästi nuori, 2004 taas vaikutti jo menneen yli, parhaana pidettiin vuosikertaa 2006, joka sai kuusi ääntä.

pullotToisena viininä maistettiin Bric du Sivu Monferraton vuosikerrat 2005, 2006 ja 2007. Viini oli sekoitus tuttuja rypäleitä, Barbera, Bonarda ja Nebbiolo, ja sitä pidettiinkin korkeatasoisempana kuin ensimmäistä sarjaa. Vuosikerta 2006 oli ohuehko ja lyhyt jääden jumboksi. Sen sijaan nuorimmassa ja vanhimmassa olivat tuoksu, väri ja maku hyvin tasapainossa ja ne kilpailivat tasapäisesti illan parhaan tittelistä. Voiton vei numeroin 4-3 vuosikerta 2005.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen jatkoimme vapaata viininmaistelua Ceestashopin omista tuotteistaan rakentaman oivallisen antipastolautasen kera. Samalla Timo Mattila kaivoi kassista Slovenia -tuliaisina pullon mainiota Cabernet Sauvignonia, joka kyllä pärjäsi illan kisassa.

Osallistujat totesivat, että vertikaalitasting on mainio tapa perehtyä siihen, kuinka viini kehittyy ikääntyessään ja miten vuosikerrat ylipäätään eroavat toisistaan.

Hauskan ja opettavaisen illan lopuksi kiitimme isäntäämme mainioista puitteista ja arvelimme, ettei tämä kerta Ceestashopissa jäänyt viimeiseksi.

 

Ilkka Eskola

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s