Viiniritarien 48. kansainvälinen F.I.C.B. Kongressi

FICB Reims 161_soittokunta48. kansainvälinen F.I.C.B. Kongressi ja samalla viinijärjestön 50-vuotisen historian juhlatilaisuus järjestettiin Reimsissä,  Champagnen maakunnan ytimessä Ranskassa 29.5.-1.6.2014.

Tässä juhlavassa tilaisuudessa oli yli 200 osallistujaa ja mukana kolme Suomen ritarikunnan jäsentä puolisoineen. Vieraita oli paikalla Suomen ja Ranskan ohella mm Yhdysvalloista (josta oli saapunut kaikkein suurimmat delegaatiot), Japanista, Sloveniasta, Unkarista, Macedoniasta, Serbiasta, Sveitsistä, Englannista.

Juhlan kohokohtia oli  ehdottomasti lukuisat samppanjamaistiaiset ja samppanjapäivälliset. Oheisena matkakertomus hienosta tapahtumasta:

Perjantaiaamun ohjelmaan kuului erinomainen samppanjan alueen esittely ja samppanjavalmistukseen liittyvä luento jonka Gossetin kellarimestari ammattimaisesti piti. Uskomatonta oppia kuinka puolen asteen vuotuisen keskilämmön muutos saa aikaan melkoisen muutoksen myös samppanjavalmistuksen prosessissa. Tämän jälkeen maailmanjärjestön äitihahmo Monica Josse esitteli ja maistatti kolmea eri rosé samppanjaa. Ja siinä vaiheessa alkoi sää olla hyvinkin kesäinen, muutoin hieman kolean kelin välissä.

Lounasta nautimme ravintola  l´Apostrophessa aivan Reimsin keskustassa. Tunnelma oli hyvin rento ja jopa naapuripöytien kesken käytiin vilkasta keskustelua. Seuraavana oli opastettu Reimsin kaupunkikierros  halukkaille. Osa osallistujistä käytti tämän hetken tarkistaen kauppojen tarjontaa ja luottokorttien rajoja.

FICB Reims 093Päivällinen Presles maatalon tiloissa jossa 78-vuotias talon emäntä johdatteli kertakaikkisen upean ja maukkaan aterian pariin. Keittössä neljän polven kattava suku oli työntouhussa. Tämä oli ateria, joka jäi kaikkein parhaiten mieleen. Harmi ettei paikkaa oikein tarvitse suositella sillä tämä on avoinna vain tilausryhmille, joten pikkuporukalla ei sinne kannata ajaa. Samppanjapullon avaaminen sapelilla halukkaille oli myös täällä Preslesin pihamaalla ennen päivällistä mahdollista ja meidän Emerituksemme Timo Jokinen oli rohkeiden joukossa.

Lauantaina kohden Epernayta ja Hautvillers´n katutapahtumaan jossa eri maiden Viiniritarit marssivat kaupungin läpi paikallisen orkesterin johdolla runsaan väkijoukon seuratessa. Tietenkin tämäkin tilaisuus päättyi runsaaseen samppanjalasien kilistelyyn. Kierroksen tarjosi kaupungin pormestari kaupungintalon pihamaalla. Lounasta nautittiin Maison de Vigneron ravintolassa, jossa keittiö oli myös todella onnistunut valitsemansa menun suhteen.

Iltamme alkoi Reimsin kauppahallissa, jossa maistelimme eri veljeskuntien tuomia viinejä hyvinkin eksoottisista paikoista kuten Teksas, Virginia, Macedonia jne. Kaiken kruunasi todella maukkaat cocktail-palat joista erityisesti pitää mainita maistuvat juustot, joita oli useita erilaisia ja niitä oli riittävästi ! Ja niiden kanssa nautittiin lämpimän tuoretta palmikoitua  leipää.

Sunnuntaina ohjelmasssa oli vuorossa aamumarssi ja sen jälkeen messu paikallisessa Hautvillersin kirkossa, jonne myös Dom Perignon on haudattu. Todella pitkän kaksikielisen messun jälkeen osallistujat nauttivat useammankin lasillisen Dom Perignonin nimeä kantavaa samppanjaa. Paikallinen pappi siunasi viinit ensin ja otti itsekin reippaasti viiniä saarnan yhteydessä sekä  jatkossa näytti esimerkillään kuinka samppanjaa juodaan eli siitä nautitaan.
FICB Reims 140_japanin naisten jarjesto

Lounasta nautimme kirkkoa vastapäätä sijaitsevassa ravintola Auberge de l´Abbaye´ssa. Ruoka oli mitä mainiointa ja viinitkin parhaimmasta päästä mitä tämän kongressin aikana saimme. Aivan vieressä sijaitsi sampanjatalo Champagne JM Gobillard & Fils jonka kaikki eri viinit pääsimme maistamaan. Melko todennäköistä on että myös nämä samppanjat ovat Veljeskuntamme jäsenten nautittavana tulevana syksynä. Tulevaa juhlapäivällistä varten palasimme hotelliin hetken levolle, tai jotkut kenties nauttivat lasillisen sampanjaa jollain Reimsin lukuisista terasseista.

Päivällistä meidät oli kutsuttu nauttimaan MUMM samppajatalolle. Ohjelmassa oli ensin näyttävä kellarivierailu jonka jälkeen parisatapäinen vierasjoukko nautti useamman kymmenen magnum-pullon verran  huippusamppanjaa puutarhassa. Tämän jälkeen siirryimme kellariin nauttimaan erinomaista päivällistä. Jokainen ruokalaji tarjottiin eri samppanjan kanssa. Päivällinen oli erinomainen ja ohjelmaa riitti juhlapuheista alkaen. Herra Claude Josse ja rouva Josse saatettiin juhlavasti eläkkeelle ja Clauden paikalle FICB´n johtoon aplodeerattiin herra Alan Bryden.

Paikallinen musiikkiryhmä ja ällistyttävä taikuri sai kaikki haukkomaan henkeään. Koittakaapa kotona heittää vihkisoprmus pyörimään ilmassa pöydän yläpuolelle, laskeutumaan samppanjalasiin aivan juoman pintaan, kuitenkaan koskematta juomaan ja sitten taas nousemaan ylös! Ällistyttävää. Ja jotta kotonakaan ei pääsisi matkamme viimeisen illan kohde unohtumaan kaikki saivat muistoksi vielä lahjalaatikon samppanjaa.

Todella hieno finaali kongressille. Parempikuntoiset eli Heikki ja Marja Koski jatkoivat vielä parin päivän ajan tilavierailuja ja maistiaisia. Pariskunnat Puskala ja Jokinen vaihtoivat maiseman pariksi päiväksi Pariisiin lumoaviin kohteisiin.

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s