Viiniritarit maistavat Beverage Partnersin viinejä

Beverage Partners FinlandPidimme pienen , mutta sitäkin mukavamman viinitastingin, pienen, mutta sitäkin mukavamman vierasjoukon läsnä ollessa.

Tilaisuus pidettiin Helsingissä Kirjaklubilla ja aluksi maistelimme kolmea Cavaa Espanjasta.

Castellblanch Carat Seco
Sai osallistujilta hyväksyvää mutinaa. Kyseessä on Alkon nykysanaston mukaan ”kuivahko”, Espanjaksi Seco, Cava. Seco sopii erinomaisesti tilaisuuksiin joissa on paljon erilaisia ihmisiä. Seco sopii heille, jotka pitävät kuivasta ja myöskin heille, jotka pitävät makeammasta.

Castellblanch Carat Rosado Brut
Ainoa kuiva rosee Cava, jota Alkossa myydään puolikkaassa pullossa. En tiedä miksi. Mielestäni kuohuviiniä nautitaan aina hyvässä seurassa, joten puolikas pullo on yllättävän vähän… Jos ajattelet, että voihan sitä vaikka vaimon kanssa, niin ei se meillä ainakaan mihinkään riitä. No, se on toinen tarina. Maku on täyteläisempi kuin arvaakaan. Mutta ei raskas. Erinomainen aperitiivi, mutta toimii myös pikku alkupalojen kanssa. Jotkut viinigurut ovat väittäneet, että tapakselle ei sovi kuin sherry, kokeilkaapa vaihteeksi rosee cavaa!

Castellblanch Dos Lustros
Tämä edustaakin jo sitten Castellblanchin Cavojen parhaimpaa päätä. Pidemmällä kypsytysajalla saakin ihmeitä aikaan. Lustros tarkoittaa 5-vuotiskautta, mutta se liity mitenkään politiikkaan. Joskus muinoin viiniä iätettiin cavaa varten n. 5 vuotta. Parhaimpiin cavoihin joskus 10 vuotta. Nimi tulee siis siitä, että viiniä olisi vanhennettu 10 vuotta tynnyreissä, jonka jälkeen se samppanjamenetelmällä taiottiin kuohuviiniksi. No, nykyään asiat ovat hiukan toisin, vai koska viimeksi maistoitte 10 vuotta tammessa kypsytettyä valkoviiniä…

McWilliams Shiraz
Tämä Australian neljänneksi suurin viininvalmistaja on tehnyt hedelmäisen, mutta runsaan makuisen grilliviinin. Minun mielestäni Australian viineissä maistuu sellainen paahteinen maku, joka varmasti johtuu auringosta. Tämä viini on kuin oppikirjasta kohdasta ruoka- ja juomakulttuuri, sen maan ruoka yhdistyy sen maan viiniin. Runsaat Entrecoteet, grillauskastiketta ja tuhtia perunalisäkettä ja tämä viini…ja aurinkoa…

Petit Clos Pinot Noir
Tämä Uusi-Seelantilainen viini saa valmistusoppinsa Ranskasta. Tilan omistaa Henri Bourgeois, jonka valkoviinejä löytyy Alkonkin valikoimista. Viini on suuntäyteinen Pinot Noir, ei mikään köykäinen. Aivan loistavaa seuraa ankan rinnalle. Kannattaa kokeilla poron kanssa, mutta silloin ei kannata lisätä puolukkaa…

Clos de Thorey Nuit Saint Georges
Ranskalainen Pinot Noir sai osallistujat hymähtelemään. Viinissä onkin jo enemmän runsautta ja makua. Kun puhutaan siitä minkä maan ruoka, niin sen maan viinit, niin tässä onkin jo loistava kaveri ranskalaiselle riistalle. Riistalinnut, kauriit, jänikset, ketut, no ei ketut… maistuvatkin jo kummallisenkin hyvälle tämän viinin seuralaisina.

Montecillo Gran Reserva
Espanjalaiset viinit ovatkin aina miellyttäneet suomalaisia. Ja aiheuttaneet hämmästystä, erityisesti Rioja. Riojan laatuluokitus Crianza, Reserva ja Gran Reserva kertovat kuluttajalle viinien järjestyksen nuorimmasta vanhimpaan, mutta niiden laki ja sitä myötä hinnoittelu ja lisäksi vielä muutkin, erityisesti Etelä-Amerikan maat, jotka yrittävät käyttää samoja laatusanoja myydäkseen omia viinejään paremmin. Olen usein törmännyt siihen kysymykseen miksi Alkosta saa Gran Reservaa 10 € ja 30 €. Maistakaa Montecillon Gran Reservaa, niin ymmärrätte mikä Gran Reservassa maksaa, kun se tehdään oikein! Tätä löytyy tilausvalikoiman lisäksi myös Tallinnan laivoilta.

Yvon Mau Margaux
Ranskalainen sana Margaux kertoo viininystäville sen, että nyt on kallista. Tästäkin viinistä saa Alkossa pulittaa parinkympin verran. Ja kannattaako? Jos harrastaa metsästystä ja saa silloin tällöin hirveä, niin kannattaa! Kun valmistaa hirven paistia roseeksi kypsyydeltään, niin Margaux ei vikaan mene. Taaskin kannattaa jättää makeat hyytelöt ja hillot pois!

William Hill Cabernet Sauvignon
Kalifornian ja kenties koko maailman suurin viinitalo Gallo on tämän viinin takana. Gallon uuteen strategiaan kuuluu perinteisten viinitilojen hankinta Kaliforniasta. Ennen muinoin niistä tehtiin Gallo-viinitaloja, mutta nykyään ne saavat jatkaa tuotantoaan omilla vanhoilla nimillään. Tämäkin loistava Cabernet Sauvignon on saanut taakseen valtavan markkinointi- ja myyntikoneiston. Onko se sitten hyvä juttu? No, maistakaa niin tiedätte. Kalifornia on barbequen luvattu kotimaa, niin tässäkin viinissä löytyy runsaan maun lisäksi vieno hedelmäisyys, joka tekee viinistä pehmeän mutta silti voimakkaan, jolloin se kestää kesän grillauskarkelot.

Tilaisuuden isännöi Jyrki Tarvonen,  Beverage Partners Finland Oy.

Advertisement