Tällä kerralla tutustuimme 10 eri viiniin, jotka tulevat varsin erikoisilta tuotantoalueilta. Kovin moni ei ollut maistanut entuudestaan Egyptin, Englannin, Intian, Kiinan, Thaimaan, Ukrainan tai Vietnamin viinejä.
Tänä päivänä ne eivät ole kenties kaikkein tärkeimpiä tuottajia, mutta kunkin maan oman kulutuksen nopean kasvun myötä saattaa olla jo kymmen vuoden kuluttua tilanne aivan toinen.
Aluksi läsnäolijat maistoivat Englannista Jenkyn Place Vineyard Brut 2008 kuohujuomaa. Tämä samppanjametodilla tuotettu Chardonnay, Pinot Noir ja Bacchus lajikkeista tuotettu laadukas kuohuviini oli todella kuiva ja hapokas ja maussa oli pirteää hieman raakaa omenaa.
Maistoimme myös muita Lontoon eteläpuolella tuotettuja viinejä. Biddenden Vineyard Gribble White, Ortega lajikkeesta saatu viini oli hedelmäinen ja miellyttävä tuttavuus.
Bolney Wine Estate Lychgate Red 2009 oli puolestaan valmistettu Dornfelder ja Rondo lajikkeista. Melko marjamainen kepeä viini.
Englannissa tai oikeasti koko Brittein saarilla on viinituotantoa nykyään aina Kanaalin saarilta Skotlantiin saakka, mutta keskittymä on Lontoon eteläisillä alueilla noin 50-70 km päässä tästä mammuttikaupungista.
Thaimaassa on rypäleistä tuotettu viiniä kaupallisesti 1990-luvun alusta alkaen ja nyt viinituotantoa onkin jo reilulla parillakymmenellä tilalla keskittyen voimakkaasti parinsadan kilometrin päähän Bangkokista. Khao Yain luonnonpuiston kupeessa on kymmenkunta osin loistavaakin viiniä tuottavaa tilaa.
Thaimaan viineistä maistoimme Singha-olutta tuottavan perheen Sawasdee PB Valley Khao Yai Chenin Blanc 2010 viiniä. Viini oli hieman hapettuneen oloinen ja kuten olen usein todennutkin tämänhetken Aasiassa tuotetut viinit eivät ”matkusta” oikein hyvin. Usein viinit ovat samalla tavalla hapettuneita.
Thaimaan viinituotanto on kehittynyt viime vuosina huikeasti ja lähes kaikilla tiloilla pääviinintekijänä ovatkin nykyään eurooppalaiset tai australialaiset enologit.
Toinen Thai-viini jota maistoimme oli Gran Monte suodattamaton Syrah 2008. Lohitnavyn perheen pää Visooth ja tytär Nicki ovat tämän viintilan tekijät. Nuori tytär valmistui muutama vuosi sitten australialaisesta yliopistosta ja olikin Aasian ensimmäinen naispuolinen enologi. Viini on melko tuhti, poltettua kumia, lakritsia, voimakas Aussi-vaikutus kaiketi takana ?
Naapurimaa Vietnamista maistoimme Dalatista tulevaa Vang Dalat Ladofoods Excellence Chardonnay NV, joka oli pehmeä, lähes mitäänsanomaton viini. Varmaankin maistuu paremmalta Dalatissa vietnamilaisen ruoan kanssa. Vuodesta 1995 alkaen ovat australialaiset johtaneet maan viinituotantoa useissa joint venture-yrityksissä.
Kiinalaisista viineistä maistoimme Suomessakin saatavilla olevaa Dynasty Jinwangchao Cabernet Sauvignon 2008. Miellyttävä herukkainen, kypsää luumua ja hedelmää omaava viini oli melko runsas ja maukas. Dynasty on yksi Kiinan johtavista viinintuottajista.
Ukrainasta Krimin alueelta maisteltavana oli Inkerman Sauvignon Rkatsiteli 2011. Kukkainen tuoksultaan, mutta hieman hapettunut maultaan oli myös tämä viini. Inkerman on jv-yritys jossa mukana myös suomalainen Hartwallin sijoitusyhtiö.
Egyptin viinin oli mukaan järjestänyt Olli Heikkilä viime matkansa myötä. Egyptillä on erityisen pitkä historia viinin tuottajana joskin viime vuosikymmeninä on tuotanto ollut tietyistä syistä melko vaatimatonta. Suurin osa viinituotantoa on Kairon ja Alexandrian välisellä alueella. Jardin du Nil, Grand Vin d’Egypt Red 2007 on sekoitus jossa on mukana Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot ja Syrah. Melko tuhti pakkaus ja hieman kuin pureskelisi tomaattia. Mielenkiintoinen kokemus joskaan ei varmaankaan löydä heti paikkaansa päivällispöydässä.
Viimeisenä tuottajamaana oli Intia, josta maistoimme Sula Red Zinfandel 2011. Suomessakin myytävä samettinen, pehmeä viini oli viineistä kaikkein modernein jos näin voi sanoa. Varmaankin vaikutusta on sillä että Rajeev Samaantia on vietänyt vuosia Kaliforniassa. Yhdessä kalifornialaisen viininvalmistajan Kerry Damskeyn kanssa he istuttivat viinipensaita Nashikin alueelle. Näin syntyi auringoksi Rajeevin äidin mukaan nimetty Sula Vineyards.
Maistetut viinit olivat hyvin mielenkiintoinen setti harvinaisuuksia näillä leveysasteilla ja herättivätkin paljon keskustelua viinimaiden kehityksestä tulevaisuudessa.
Timo Jokinen