Viiniritarit arvioivat viinejä kansainvälisten viinikilpailujen konseptilla

Pieni ryhmä ehti maistelemaan viinejä Vinoteekkiin siihen malliin kuin se tehdään kansainvälisissä viinikilpailuissa. Parikymmentä viiniä tunnissa.

Tässä ajassa uusi viini kaadetaan noin kolmen minuutin välein ja maistelijan pitää arvioida 13 eri kohtaa paperille. Arvioitavana on niin viinin olemus ja väri kuin myös tuoksun eri vivahteet, voimakkuus ja viinillinen oikeaoppisuus. Makuun kiinnitetään myös hyvin paljon huomiota. Ja samalla myös pitää arvioida millaisia ominaisuuksia ja kuinka voimakkaita sellaisia viinistä löytyy. Lopuksi viini saa pisteytyksen jossa yli 85 pisteen viinit ovat mitaliluokkaa, kultaan tarvitaan 90 ja Grand Gold tai tuplakulta tarvitsee 95 pistettä.

Maailman suurimmat kilpailut joissa viinit arvioidaan tällä tavalla kansainvälisen viinialan järjestön O.I.V.n sääntöjen puitteissa ja valvonnassa ovat MundusVini, Austrian Wine Challenge (AWC), Concours Mondial, International Wine and Spirit Competition, Wine Challence. Kussakin kilpailussa on nykyään reilusti yli 6 000 viiniä vuosittain arvioitavana.

Viinikilpailuiden tehtävänä on antaa uusille viinintekijöille ja nouseville viinitiloille mahdollisuus näyttää taitonsa kansainvälisen tuomariston lasissa. Allekirjoittaneella on ollut ilo ja kunnia toimia viinikilpailuiden tuomaristossa vuodesta 1995 eri puolilla maailmaa kaikissa kansainvälisesti suurimmissa kilpailuissa.

Tämänkertainen raatimme selvisi tehtävästä varsin kunniakkaasti, vaikkakin alkuvaiheessa meinasi lasit mennä sekaisin kun ensimmäistä arvosteli ja kolmatta jo kaadetaan. Mutta vauhtiin päästyään kaikki arvioivat viinit hyvin tasapuolisesti ja oikeaoppisesti.

Tässä sokkotastingissä oli 18 viiniä Kreikasta ja Italiasta.

Parhaimmaksi valkoviiniksi raati valitsi lähes yksimielisesti Lanciolan Ricciobianco IGT Chardonnayn. Varsin uuden maailman tyylinen, voimakkaasti tammitettu rehevä viini.

Punaviinipuolella sama tuottaja voitti myös tämän kategorian. Lanciolan Terricci IGT oli todella tasapainoinen, hedelmäinen ja täyteläinen. Castello di Volpaian Coltassala oli kakkonen ja kolmanneksi selviytyi pienen viinitila Trianchin San Giovese Montecucco DOC. Tämä Montecucco oli kokonaisuutena todellinen huippuviini jolla on todella erinomaiset kypsymismahdollisuudet ja onkin muutaman vuoden kuluttua parhaimmillaan.

Lisää viinikilpailuista ja ajankohtaisista viinimaailman tapahtumista voit lukea blogistani – www.viinitimo.fi

Advertisement