Viiniritarit arvioivat Chianti Classico Riservan kypsymistä

Viiniritareiden syksyn ensimmäinen viinitasting pidettiin 29.8.2012 Tampereen Vinotequen tiloissa. Teemana “The Black Rooster Territory” ja  kapellimestarina toimi Timo Jokinen.

Tarkoituksena oli maistaa saman tuottajan eri vuosikertoja ja tehdä aistimuksia miten Chianti Classico Riserva on muuttunut vuosien saatossa sekä miten viini jaksaa kypsyessään.

Tuottajaksi oli valittu prinsessa Coralia Pignatelli della Leonessan Castell´in Villa, joka sijaitsee Castelnuovo Berardengassa Sienan kupeessa. Tilan historiaa on kirjoitettu jo 1100-luvulta, mutta nykyisen perheen omistukseen tila siirtyi vuonna 1968 tehdyn kaupan ansiosta. Prinsessa Coralia on tehnyt mittavan työn vuosikymmenten saatossa ennenkaikkea viinin laadun korkeimmalla tasolla pitämiseksi.

Vuosikerrat joita maistoimme olivat:
2005 – hankala vuosi, rutikuiva kesä ja viileä sateinen syksy, sadot pieniä, mutta huipputekijöillä erinomainen laadultaan. Viini oli vielä kireä ja särmikäs, paranee kypsyessään.
2001 – Yksi parhaimmista vuosista – erinomainen, hedelmäinen viini jossa pehmeät hapot, hyvät tanniinit. Erinomainen jo nyt mutta paranee.
1995 – Myöskin mainio vuosi, upeat sääolot, Tasapainoinen, erinomainen vuosikerta, pienet sadot ja huippu konsentraatio. Upean hedelmäinen.
1986 – Erityisen hankala vuosi. Sääolot ailahtelivat koko ajan laidasta laitaan. Castell´in Villa yksi vuoden parhaita tuottajia. Viinissä nahkaisuutta ja melko täytelänen vieläkin.
1971 – Tämä monivivahteinen viini on yksi parhaimmista Chianti Classico Riserva vuosikerroista koskaan. On havaittavissa valkoisten lajikkeiden (Trebbiano, Malvasia) läsnäolo. Vuoden 2006 jälkeen valkoisia lajikkeita ei saa Chianti Classico viiniin sekoittaa laisinkaan. Viini on vielä hyvässä kunnossa joskin alkanut menettää jo hedelmäisyyttään.

Kaikkien läsnäolijoiden yhteiseen mielipiteeseen on helppo yhtyä – Chianti Classico Riserva kestää uskomattoman pitkiä aikoja kellarissa. Mutta toki saa nauttia nuorenakin.

Timo Jokinen

Advertisement