Tammikypsytys

Tammi on yleisin puutunnyreiden valmistusmateriaali, mutta tynnyreitä valmistetaan myös akaasiasta, kastanjasta, kirsikkapuusta, mahongista, pyökistä ja saksanpähkinästä. Kirsikkapuun käyttö on yleistä Veneton alueella Valpolicellan kypsytyksessä. Akaasiaa käytetään myös jonkun verran Venetossa, mutta myös Itävallassa sen pehmeiden tanniinien ja neutraalin maun vuoksi

Tammen alkuperällä ja lajikkeella on iso merkitys sen tuomaan tyyliin. Jokaisella lajikkeella on omat piirteensä aromien, tanniinien ja hengittävyyden suhteen. Quercus petraea lajike on todettu laadukkaimmaksi sen tiheiden syiden ja rikkaiden aromien ansiosta. Kyseistä lajiketta kasvaa Ranskassa seuraavilla alueilla: Troncais, Nevers, Allier ja Vosges, mitkä näkyvätkin usein tynnyreiden merkinnöissä. Yhdysvalloissa kasvava lajike on nimeltään Quercus Alba ja Veneton alueella paljon käytetty Slovenialainen tammi on lajiketta nimeltä Quercus robur.

Tynnyreitä voidaan teoriassa valmistaa minkä kokoisina tahansa, mutta yleisimmät maailmalla ovat Bordeauxista kotoisin oleva Barrique, joka on tilavuudeltaan 225 litraa, sekä Burgundista kotoisin olevan tynnyri, joka on tilavuudeltaan 228 litraa. Tynnyrin koko vaikuttaa merkittävästi viinin lopputulokseen, sillä mitä pienempi tynnyri on sitä suuremman vaikutuksen se antaa viiniin. Barrique-tynnyrin on todettu olevan optimaalinen koko viinin kypsytyksessä.

Tynnyrin paahtoaste vaikuttaa merkittävästi myös lopullisen viinin tyyliin. Paahtoasteita on neljä ja ne ovat: light, medium, medium+ ja heavy. Light on paahdettu 20min 120-180 asteessa, medium 30min 200 asteessa ja heavy 35min 225 asteessa. Paahdon voimakkuus luonnollisesti lisää aromien runsautta.

Tammikypsytyksen kesto on myös merkittävä tekijä lopullisen viinin tyylissä, sillä mitä pidempään viini kypsyy tammessa, sitä voimakkaammat tammen tuomat vaikutukset ovat. Viinintekijä vois myös valita käyttävänsä käytettyjä tammitynnyreitä, minkä tuomat vaikutukset ovat miedommat kuin uusien tynnyreiden. Myös uusien ja vanhojen tynnyreiden yhdistelmä on usein käytetty vaihtoehto, jolloin saadaan toivottu tammen vaikutus viiniin.

Tammitynnyrit ovat kalliita ja Uudessa-maailmassa törmääkin joskus siihen että tammitynnyreiden sijaan käytetään tammilastuja tai –jauhetta tuomaan tammen aromia viiniin. Tämä ei kuitenkaan aja samaa asiaa, sillä tammen mahdollistama viinin kypsyminen jää tapahtumatta. Tosin sekin voidaan toteuttaa nykyisillä moderneilla mikrohapetustekniikoilla.

Lue lisää mielenkiintoisista viiniin liittyvistä aiheista Winenergyn viinikoulusta.

Advertisement