Amarone on mietiskelyviini

Erittäin täyteläinen ja voimakas italialainen punaviini, Amarone della Valpolicella.

Amaronen täyteläisyys johtuu viinin poikkeuksellisesta valmistustavasta. Viinirypäleiden keräämisen jälkeen lokakuussa  rypäleitä kuivatetaan (perinteisesti oljilla) noin 120 päivää, jolloin rypäleiden kuivuessa niiden sokeripitoisuus ja maut konsentroituvat.
Tammikuun lopussa rypäleet käytetään ja tammitynnyreissä ikäännytettävästä viinistä syntyy korkean alkoholipitoisuuden omaava voimakas viini, jossa on rusinamaisuutta ja vähän happoja. Amaronen makupiirteitä verrataan usein myös Port-viiniin.

Alkoholipitoisuus ylittää helposti 15%, minimin ollessa lain mukaan 14%. Viini tulee myyntiin yleensä viisi vuotta sadonkorjuun jälkeen. Amarone valmistetaan Corvina, Rondinella ja Molinara rypäleistä ja
viini sai DOCG-luokituksen 4.12.2009.

Kaverikseen amarone vaatii esim. sisältä punaiseksi jätettyä pihviä tai muita rotevia liharuokia, myös riista soveltuu hyvin. Amaroneen hullaantuneet nauttivat viinistä myös sellaisenaan meditaatioviininä ja sopiipa sen seuraksi mm. Parmigiano-Reggiano juusto  tai tumma suklaa.

Amaronen pikkuserkuksi voidaan kutsua italialaista Riserva Valpolicella -viiniä, jonka käymisessä hyödynnetään amaronevalmistuksen rypälemäski. Monet amaronetilat valmistavatkin riservaa kakkosviininään. Myös riserva-viinit ovat mukavan täyteläisiä viinejä.

Suosittelen moniulotteista amaroneviiniä maistettavaksesi varsinkin jos pidät täyteläisistä punaviineistä tai Port-viineistä.

Olli Heikkilä

Advertisement